ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΜΕΡΑΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΑΛΕΝΤΟ ΓΝΩΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

http://www.wedfilmmakers.com/blog/

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ












Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στην αρχαια κρητη συμφωνα με τη μυθολογια ,ηταν που η θεα Αμάλθεια τάϊσε με γαλα τον μικροΔΙΑ και η θεα Μελισσα με μελι.
Μεχρι σημερα η διατροφη ηταν απλη,κρητικο λαδι που αντιπροσωπευει το 1/3 της καθημερινης ενεργειας του οργανισμου.Επισης απαραιτητα ειναι τα δημητριακα, το ψωμι, τα φρουτα, τα χορτα και τα λαχανικα πρεπει να αντιπροσωπευουν το 85% της καθημερινης διατροφης, σε μικροτερο βαθμο το τυρι,το γαλα, τα αυγα, το ψαρι και το κοκκινο κρασι σε καθε γευμα ενω συνισταται μείωση στην συχνοτητα και ποσοτητα κρεατος.
ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ
Η ιδανικη αυτη διαιτα βελτιωνει την κατασταση υγειας του ανθρωπινου οργανισμου.
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  1. Χρησιμοποιειτε μονο ελαιολαδο στο μαγειρεμα και το φαγητο.
  2. Τρωτε μονο ντοπια εποχιακα προϊοντα.
  3. Τρεωτε χορτα, ωμα,ή βραστα υπαρχουν αφθονα στη κρητικη γη και ειναι περισσοτερο συνηθισμενα στην κρητικη διατροφη απο το κρεας.Τα πατζαρια και το μπροκολο ειναι καλο υποκαταστατο των χορτων.
  4. Καταναλωνετε πολλα οσπρια, οπως φασολια, φακες και φαβα, που περιεχουν πρωτεϊνες.
  5. Τρωτε φρουτα για επιδορπιο.Αντικαταστηστε τη ζαχαρι με το μελι.
  6. Μια σπουδαια πηγη πρωτεϊνων εκτος απο το κατσικακι και το αρνι που στην κρητη ειναι ελευθερας βοσκης το ψαρι και τα θαλασσινα , ειναι και τα σαλιγκαρια που ειναι πολυ υγιεινα.
  7. Προτιματε ψωμι ολικης αλεσεως ή που να περιεχει το λιγοτερο δυο ειδη αλευρι , οπως σιταρι και κριθαρι.
  8. Τα γαλακτομικα ειναι συνηθισμενα στην κρητικη διατροφη.Τρωτε παραδοσιακο γιαουρτι.
  9. Τα βοτανα, αφθονα στην κρητικη γη, οπως μαλοτυρα ,δικταμο, φλισκουνι,κ.α. αποτελουν ενα θαυμασιο ροφημα.
  1. Πινετε ενα ή δυο ποτηρια κοκκινο κρασι καθημερινα με το γευμα σας.
ΤΥΠΟΙ ΛΑΔΙΟΥ
Το λαδι κατηγοριοποιειται αναλογα με την ποιοτητα του σε τρια ειδη τα οποια αναγραφονται στη συσκευασια.
  • ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ, Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 1%
  • ΠΑΡΘΕΝΟ ειναι φυσικο λαδι που εχει μια ευχαριστη γευση και μυρωδια και η ανωτερη οξυτητα ειναι 1,5%
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ μια μιξη απο παρθενο και επεξεργασμενο ελαιολαδο.Εχει ευχαριστη γευση και αρωμα ενα απαλο κιτρινοπρασινο χρωμα και η οξυτητα του δεν ξεπερνα το 2%.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Η ελια αναποσταστο κομματι της μκρητικης γης, ζει και προσφερει τους καρπους της για αιώνες.
Το κρητικο ελαιολαδο, το καλυτερο σε ολο τον κοσμο βοηθα τους κρητικους να ζουν περισσοτερο απο αλλες πληθυσμιακες ομαδες στον κοσμο.

4 σχόλια:

Καραβάκι είπε...

Αυτά τα άνθη κολοκύθας τα λατρεύω.Και επειδή τα έχω δοκιμάσει στο νησί ξέρω ότι είναι πεντανόστιμα.Η Κρητική κουζίνα που πρέπει να μας διδάσκει πολλά.Που πρέπει να την έχουμε οδηγό μας.Να είσαι καλά Ελευθερίτσα μου.Πάντα μαθαίνω από σένα.Φιλιά πολλά και καλή βδομάδα!

Unknown είπε...

Κανουν κατι ντολμαδακια Γλυκερια μου μουρλια.Φιλακια

Unknown είπε...

Κανουν κατι ντολμαδακια Γλυκερια μου μουρλια.Φιλακια

Καραβάκι είπε...

Tα δοκίμασα πρώτη φορά στην Κρήτη.Βλέπεις εδώ πάνω δεν κάνουνε τέτοια φαγητά.Και ομολογώ πως είναι πεντανόστιμα.Καλό βράδυ Ελευθερίτσα μου.